De kattenstad Kuching

Kuching is de hoofdstad van Sarawak. Anders dan Kota Kinabalu heeft deze stad nog een hoop oude panden overeind staan. Er is een Chinese wijk en een bazaar waar ik zwart goud heb weten te bemachtigen. Een kilo peper uit Sarawak kost hier zo’n 7 euro op de markt, in Nederland varieert de prijs voor dezelfde pepers van 35 tot 75 euro.

Ik heb besloten hier geen handeltje in te beginnen, maar zo werd de VOC dus rijk. Volgens de Engels sprekende Fransman wordt deze peper in exclusieve restaurants in Parijs gebruikt.  Na mijn verblijf in Homestay Nanga Damai ben ik weer teruggekeerd naar Kuching. Het Lime Tree Hotel vormt nu mijn verblijfplaats en dit driesterrenhotel bevalt me minstens net zo goed als het Pullman Hotel. Hier is Wifi beschikbaar op de kamers, wel langzaam, maar zonder daar 12,50 euro per nacht voor te durven vragen. Ook is er een uitstekend ontbijt bij het verblijf inbegrepen en de roomservice heeft mijn jungle kleren weer schoon gekregen!

Symbool voor Kuching staan de katten, ze duiken overal op en de mensen zijn er trots op, de kitscherige katten zijn een geliefde attractie. De stad ligt aan een rivier en heeft daaraan zijn welvaart te danken, als poort naar de rijkdommen uit de jungle. De Brookes hebben hier heel wat voetsporen achtergelaten, maar deze worden niet allemaal even goed uitgebuit. Het Sarawak Museum is zo gedateerd dat het inmiddels om die reden een interessant museum is geworden, een soort rariteitenkabinet. Aan de overzijde van de rivier staan twee forten uit de Brookes periode. Slechts een is zichtbaar en vormt een politiemuseum. Het andere ligt achter hoge bomen en struiken verscholen. Stel je voor dat Londen de Tower dicht zou laten groeien, ondenkbaar. De route naar het fort houdt na twee borden op, evenals de weg.

Het lijkt er overigens op dat deze jungle aan de overkant van de rivier niet lang meer overeind zal staan, landmeters vertellen mij dat hier hoge gebouwen zullen verrijzen.

Wat in Kuching uitstekend kan is goed eten, Chinees, Maleisisch en zelfs Libaneens.

Vandaag vlieg ik door naar Kuala Lumpur en dan zit mijn trip er al weer bijna op. Ik moet zeggen dat ik me nu een stuk gemakkelijker door dit wereldje begeef, gewenning kost even tijd.

2 reacties

  1. Je verhalen zijn schitterend om te lezen, weer een ervaring rijker.
    welkom thuis.

    Ernette

Reacties zijn gesloten.